HPV taraması
CIN (Servikal İntraepitelial Neoplazi)
Rahim Ağzı Kanseri Tarama Tanı ve Tedavisi
Kolposkopi ve Biopsi
LEEP ve Krioterapi
Pap smear'de LSIL, HSIL, ASCUS, ASC-H

Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama, Ketem sonuç sorgulama, ketem sonuç öğrenme, ketem sonucu, ketem hpv testi, ketemde yapılan testler, hpv sonuç sorgulama,
Tarama
Pap Smear ve HPV tayini
-
Servikal kanser taramasına 21 yaşında başlanmalıdır. HIV enfekte kadınlar da dahil olmak üzere seksüel aktivite başlama yaşından veya diğer davranışsal risk faktörlerinden bağımsız olarak 21 yaş altında tarama yapılması önerilmemektedir.
-
21-29 yaş arası kadınlarda taramada tek başına sitoloji kullanılması ve taramanın 3 yılda bir yapılması önerilir. 30 yaş altında co-test uygulanmamalıdır. Yıllık tarama yapılmamalıdır.
-
30-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda bir co-test yapılması önerilir. Tek başına servikal sitoloji de kabul edilebilir bir alternatif olup, taramanın 3 yılda bir yapılması önerilir. Hastalara yıllık tarama yapılması önerilmez.
-
Sitolojide likit bazlı veya konvansiyonel teknik kabul edilebilir yöntemlerdir.
-
Önceki taramalarında CIN 2 ve daha ileri patoloji öyküsü yok ise 65 yaşında servikal kanser taraması bırakılmalıdır. Hastanın son yapılan taraması 5 yıl içinde olmak üzere; önceki üç sitoloji sonucu veya son 10 yıl içinde iki co-test sonucu negatif olmalıdır.
-
Histerektomi olmuş ve serviksi çıkarılmış (total histerektomi) kadınlarda CIN 2 ve daha ileri patoloji öyküsü yok ise rutin sitolojik tarama ve HPV testi yapılmasına devam edilmemelidir ve hiçbir sebeple tekrar geri başlanmamalıdır.
-
CIN gelişimi için kesin risk faktörleri belirlenmiş olup, aşağıdaki risk faktörlerinden herhangi biri varlığında tarama sıklığı kılavuzlarda önerilen taramadan daha sık olmalıdır.
-
HIV enfekte olan kadınlar
-
İmmün yetmezliği olan kadınlar (örneğin solid organ transplantasyon yapılmış hastalar)
-
Daha önce CIN 2, CIN 3 veya kanser nedeniyle tedavi edilen kadınlar
-
CIN 2, CIN3 veya adenokarsinoma in situ öyküsü olan kadınların spontan regresyondan sonra 20 yıl süreyle (65 yaşını geçse dahi) taramaya devam edilmelidir.
-
Son 20 yıl içinde CIN 2 ve daha ileri patolojisi olan veya herhangi bir zamanda serviks kanseri olan vakalarda taramaya devam edilmelidir. CIN 2 ve ileri patolojisi olan hastalarda 3 yılda bir yapılacak sitolojik tarama ile 20 yıl takip önerilir.
-
25 yaş ve üstü kadınlarda FDA onaylı HPV testleri ile tarama yapılması sitoloji bazlı taramaya alternatif kullanılabilir. Eğer tek başına HPV testi ile tarama yapılacaksa ASCCP ve SGO kılavuzlarına göre değerlendirilmelidir.
-
Sitolojisi ASC-US, HPV testi negatif olan hastalar için CIN 3 riski düşüktür ancak co-testi negatif olan hastalara göre biraz daha yüksek risk vardır. Bu hastalara 5 yıl yerine, 3 yıl sonra co-test yapılması önerilir.
-
30 yaş ve üzeri sitoloji negatif, HPV pozitif olan hastalarda yönetimde iki seçenekten aşağıdaki biri seçilebilir:
-
12 ay sonra co-test tekrar edilebilir. Eğer 12 ay sonra sitoloji sonucu ASC-US veya daha ileri ise veya HPV testi halen pozitif ise kolposkopi için refere edilmelidir. Diğer yandan 12 ay sonra co-test negatif ise hasta takibe alınmalı, 3 yıl sonra co-test tekrarlanmalıdır.
-